Blog

Alisa Teletovic / News  / U Tuzli upriličena izložba UNIVERZUM JE U NAMA umjetnice ALISE TELETOVIĆ

U Tuzli upriličena izložba UNIVERZUM JE U NAMA umjetnice ALISE TELETOVIĆ

Izložba slika pod nazivom Univerzum je u nama savremene bh. umjetnice Alise Teletović otvorena je u utorak 22.3.2022. u 19,00 u umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli. U autentičnom prostoru umjetničke galerije Kristian Kreković zanimljivim pejzažem, duše uma i srca, već odavno, nas Alisa podstiče da proširimo i otvorimo svoje vidike  posmatrajući srcima.

Impresivna i autentična biografija ove slikarice  nas uvijek uvodi u Novi svijet u kojem postoji rast i razvoj čovjeka, njegove emocije, put ka prirodi i duhovnosti.

Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon sedamnaest godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontinenta hrabro objedinjujući dvije kulture.  Priča koju Alisa poručuje svojim slikama je uvijek zanimljiva, jer povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa pejzažima Bosne i Hercegovine. A ti pejzaži nisu tradicionalno slikani niti su realistčni primjeri na koje smo naviknuti.

– Umjetnost u meni je živa, pulsira i otvara vrata mlađim generacija da ne stoje u jednom mjestu već da idu i da se pokreću u svom izražaju, a tome svjedočim zadnjih godina u Sarajevu, kaže autorica.

Boje, oblici i senzacije isprepliću se s vizijama duše, rastom i razvojem Alisine transformacije i povratka nakon rata i ratnih izbivanja kući istinskim korjenom, a to je slikanje. Kako se expresionisti bave pitanjima identiteta, povezivanjem sa prirodom i duhovnošću tako su Alisine slike upravo na putu da nas zaustave i da nas umire, da prihvatimo život kakav jeste i da sagledamo sve ono što je u nama zarobljeno. Kroz Alisine emotivne borbe duše otvore se vrata za iscjeljenje društva.

– Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala dominirati, a tako je daleka na ovim prostorima, ja istinski tragam za bliskošću. Želim ukazati da pejzaže možemo prepoznati u nama, našim mislima i osjećajima i da su često apstraktni, nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled ka unutra, u dušu, izjavila je Alisa Teletović.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Izložba će biti otvorena do 11.4.2022.

 

U Tuzli upriličena izložba UNIVERZUM JE U NAMA umjetnice ALISE TELETOVIĆ