Blog

Alisa Teletovic / News  / U BKC-u Tuzla, ponovo otvorena vrata za kulturu: Izložba slika Alise Teletović

U BKC-u Tuzla, ponovo otvorena vrata za kulturu: Izložba slika Alise Teletović

Večeras u velikoj galeriji BKC-a postavljena izložba slika autorice Alise Teletović. Na otvaranju ove izložbe posjetiocima prigodnim tekstom se obratio glumac Irfan Kasumović a potom direktorica BKC-a Mirela Ibrahimovć Mehanović, Edina Selesković i minstar TK-a Srđan Mičaniovioć koji je  izložbu proglasio otvorenom.

Povodom ove izložbe Edina Selesković je iznijela svoje zapažanje:

Oslikano bojom krvi i strasti, upravo onako kakva je opozicija na početku 20. vijeka ekspresionizam bio trenutačnom poretku stvari. Alisine slike opozicija uticaju bezličnog status quo, sa brutalno iskrenom deformacijom, disproporcijom  i emotivnom slobodom. ovo je jedinstveni ekspresionizam suvremenog načina življenja protiveći internom pristupu sebi i svijetu oko nas.

U potrazi za esencijalnom istinom koja je uslov i posljedica slobode misli i stvaranja, umjetnica pruža sopstveni uzdah u svrhu kolektivnog mijenja. Likovi tako česti u njenim slikama , u modernističkom duhu smjelo odbacuju tradiciju u korist suštinskog raščlanivanja, ispitivanja i pronalaska nove stvarnosti, koju mnogi sanjaju a rijetko hrabri doživljavaju.

Alisine slike su iskonski dokaz da ti likovi zapravo nisu fiktivni. Oni egzistiraju oko nas ali i duboko u svakom od nas.