Blog

Alisa Teletovic / News  / U BKC Tuzla otvorena izložba slika Alise Teletović iz Sarajeva

U BKC Tuzla otvorena izložba slika Alise Teletović iz Sarajeva

U velikom galerijskom prostoru BKC Tuzla otvorena je izložba slika pod nazivom “Bosanci i Hercegovci”, autorice Alise Teletović, nagrađene slikarke na 10. BUM BiH u kategoriji slikarstva 2019. godine.

Na izložbi autorica, akademska slikarica Alisa Teletović se predstavila sa 30 djela velikih formata pretežno figurativnog slikarstva, živih boja, rađenih pretežno kombinovanom tehnikom koja su ukrasila zidove galerijskog prostora, koji je otvorio svoja vrata za ljubitelje slikarstva.

Kako je istakla ovom prilikom, direktorica BKC Tuzla, Mirela Ibrahimović Mehanović, zbog pandemije ispoštovan je Krizni štab i nije se radilo jedan period i nisu se organizovale kulturne manifestacije, ali sada su svečano otvorena vrata i za ljubitelje slikarstva, koji su naša vjerna publika.

Na otvaranju izložbe prisutnima se predstavio jedan od najboljih tuzlanskih glumaca Irfan Kasumović, koji je na svoj osebujan način iz duše čitao prigodan tekst, koji je nagrađen aplauzom od publike, a nakon toga prisutnima su se obratili i direktorica BKC Tuzla, Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetska umjetnica Edina Selesković i ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, Srđan Mićanović, koji je i proglasio izložbu otvorenom.

Uz izložbu je upriličen i prigodan katalog u kojem je u svom osvrtu na umjetničko stvaranje autorice izložbe i o djelim koja su izložena, svjetska umjetnica Edina Selesković zabilježila:

-Bogati opus umjetnice u svojoj razigranosti je univerzalan, naglašen magijom umjetnosti da inspiriše i nadživi suštinu vremena u prostoru. Njeno putovanje vodi nas u avanturu sopstvenih osjećanja.
Slike kao ogledalo nam otvaraju “zemlju čuda”, a razigranost boja, oblika i likova donosi duhovnost koju uspješno pokušavamo izbjeći svakodnevno.

Alisine slike su islikane bojom krvi i strasti, upravo onako kakva je opozicija na početku 20. vijeka. Likovi tako često u njenim slikama, u moderinstičkom duhu odbacuju tradiciju u korist suštinskih rasčlanjavanja, ispitivanje i pronalaska nove stvarnosti, koju mnogi sanjaju, a rijtko hrabri doživljavaju.

Alisine slike su iskonski dokaz da ti likovi zapravo nisu fiktivni. Oni egzistiraju oko nas, ali i duboko u svakom od nas, istakla je između ostalog u svom osvrtu Edina Selesković.

Autorica izložbe Alisa Teletović je akademska ekspresivna slikarica i dizajnerica sa svjetskim iskustvom izlaganja u u galerijama. Dobitnica je mogobrojnih nagrada i priznanja.

Izložba ostaje otvorena do kraja juna, da je pogledaju ljubitelji slikarstva.