Blog

Alisa Teletovic / News  / Bili smo na otvaranju izložbe Alise Teletović u Vijeću Evrope u Strasbourgu

Bili smo na otvaranju izložbe Alise Teletović u Vijeću Evrope u Strasbourgu

Bili smo na otvaranju izložbe Alise Teletović u Vijeću Evrope u Strasbourgu

U Strasbourgu je u srijedu, 10. januara s početkom u 17h u Vijeću Evrope u zgradi Agora otvorena izložba slika Putovanje umjetnice Alise Teletović. U okviru ove izložbe Alisa se predstavila sa deset velikih slika kombinovane tehnike. Niko od umjetnika/ca iz BiH do sad nije imao priliku izlagati u zgradi Vijeća Evrope.

Izložbu su otvorili renomirani slikar iz Strasbourga, Roger Dale čije ćete radove moći vidjeti u Sarajevu u julu ove godine i Haris Bašić, ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope.

– Vjerujem da istinska umjetnost treba ispunjavati tri uslova, mora biti upozoravajuća, treba biti iscjeljujuća i treba dati nadu. Alisa nije samo slikarka, ona je i umjetnička terapeutkinja. Njena umjetnost je sasvim sigurno jedan iscjeljujući proces. Ona je vladarica fantazije koja ne pripada niti jednoj školi, baš kao Mark Chagall. Ona posjeduje bujne apstrakcije Kandinskog, dječiju fantaziju Wolsa i žensku odlučnost Kathe Kollowitz. Njena umjetnost je ozbiljna, ona je spiritualna potraga kroz koju je Alisa razvila posebnu filozofiju, napisao je u svom osvrtu na Alisinu izložbu umjetnik Roger Dale.

Izložba Putovanje slavi žene i posvećena je ženama.

– Slike su nastavak mog duhovnog izričaja, u kojem spajam ljude sa pejzažima, gdje žene postaju sam pejzaž. Dio nastanka i stvaranja svijeta, kombinirajući nježnost i ekspresiju, dvije suprotnosti, ali zar nije i život pun kontrasta. Voljela bih da ponukam gledaoce posmatrače moje umjetnosti da zarone duboko u sebe, da osjete moć slobode i da nadju snagu te da otvore vrata ka svom srcu. Kad otvorimo vrata ka svom srcu, onda smo u razumjevanju, dobroti, vidimo se kao ljudi, bez maski, koji žele samo mir, ljubav, duhovno utočište koje pruža umjentost. Umjetnost, nada u bolji svijet, kao vjera u duhovnu nadogradnju u sebi, omogućava čovjeku putovanje vrijedno i spremno da odgovori na pitanje života i življenja, ističe umjetnica Alisa Teletović.

Imali smo čast biti jedini medij iz BiH na otvaranju izložbe, donosimo vam djelić atmosfere.

Izložba je otvorena do 2. februara 2024.