Blog

Alisa Teletovic / News  / Bh. umjetnici Alisi Teletović uručena nagrada Donatello u Firenci

Bh. umjetnici Alisi Teletović uručena nagrada Donatello u Firenci

Umjetnici Alisi Teletović, 21.1.2023. godine uručena je International Prize Donatello nagrada za umjetnički rad. Tom prilikom je otputovala u Firencu u Italiju, gdje je zajedno sa ostalim umjetnicima i umjetnicama iz čitavog svijeta predstavljala Bosnu i Herecegovinu. Teletović se predstavila slikom Čekajući početak, ali koja ima i naziv Poljubac, dimenzije 100x150cm, kombinovane tehnike na platnu.

– Slika je moderna, potpuno nestvarna u načinu gledanja. Pokazuje portret čovjeka danas, izgubljen, nestao, i raspršen na sve strane, mi koji živimo sada uglavnom smo fragmenti modernog i starog.  Čekamo početak nekog boljeg vremena, ali ako se zagledamo duže u sliku vidimo dvoje kako se ljube. Je li taj Poljubac san i rješenje, kroz ljubav spojiti nespojivo, gledati dublje, kao da naša duša hoda ispred nas. Mi koji osjećamo duboko, koji smo preosjetljivi, mi smo tanane čestice postojanja, koji ako se ne ostavi trag, nestaje u univerzum. Uroniti u ovakvo iskustvo gledanja donosi nadu, nadu za bolji početak, izjavila je slikarica Alisa Teletović.

Nagrada je nazvana po Donatellu, slavnom skulptoru, majstoru ranorenesansnoga kiparstva inspiriran antičkim idealima, koji je Florenci i Italiji ostavio veliki broj djela.

Kustosi ove prve dodjele International Prize Donatello nagrada su bili umjetnički kritičari Salvatore Russo i Francesco Saverio Russo, a ceremonija dodjele se održala u prelijepom ambijentu Borghese Palace. Umjetnici i gosti su uživali u interijeru i freskama, koja je stvarana od 15. vijeka pa nadalje.

 

Bh. umjetnici Alisi Teletović uručena nagrada Donatello u Firenci